100827-geely vinst volvo

Kraftig vinstökning för Geely

Volvos nye ägare, kinesiska Geely, upplever goda tider nu. Deras halvårsrapport visar en vinstuppgång med 36 procent jämfört med första halvåret 2009. Vinsten uppgick till motsvarande 880 miljoner kronor efter att ha sålt 195 734 bilar.

Hittills i år har den kinesiska bilförsäljningen skjutit i höjden som en raket. Det syns tydligt i Geely Automobile Holdings halvårsrapport som presenterades i förrgår. Saabs nye ägare Spyker Cars visade tidigare i dag upp röda siffror som vittnar om ett tufft första halvår. Volvos nye ägare Geely presenterade mer angenäma siffror i form av en vinst motsvarande 880 miljoner kronor. Det kan jämföras med förra årets vinstsiffra för första halvåret – motsvarande 646 miljoner kronor. Det är en ökning med 36 procent. Omsättningen för första halvåret i år – tio miljarder kronor – är en med 55 procent jämfört med förra årets första halvår.

Geelys försäljning av bilar ökade under första halvåret med 42 procent till 195 734. Av dessa exporterades endast 6 940. Det är med andra ord hemmamarknaden som är deras stora vinstlott. Det är främst sedanmodeller som säljer bra i Kina, något Geely har flertalet av.

Geelys mål i år är att komma upp i en volym av 400 000 bilar. Om de lyckas med det återstår att se. Kinesiska bilmarknaden har börjat svalna en aning, mycket tack vare att de statliga stimulanserna har plockats bort.

Under första halvåret i år såldes det totalt 9,1 miljoner bilar i Kina. Det är en uppgång med 47 procent jämfört med samma period förra året.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr