Kraftigt höjda drivmedelsskatter

Alliansen gick till val på att sänka bensinskatten. Igår meddelade miljöministern att han vill höja drivmedelskatterna.

Två av partierna i alliansregeringen gick till val på att sänka bensinskatten. Inför valet 2006 lovade moderatledaren Fredrik Reinfeldt att det inte skulle bli några höjda drivmedelsskatter om den borgerliga alliansen fick bestämma. Nu vill hans allierade miljöminister Andreas Carlgren höja drivmedelskatterna ytterligare.

 

Redan idag betalar de svenska bilisterna världens högsta koldioxidskatt. De totala svenska koldioxidutsläppen motsvarar 3 promille av världens utsläpp. En tredjedel av detta anses transportsektorn svara för.

 

- Från bilisthåll är det ett obegripligt förslag som miljöminister Andreas Carlgren går i spetsen för när han talar om ytterligare höjda drivmedelsskatter. Ingen annan utsläppskälla i Sverige eller i hela världen betalar ens i närheten av vad de svenska bilisterna betalar för sina koldioxidutsläpp. Industrin i Sverige betalar i bästa fall hälften av bilisternas kostnad för utsläpp per kg koldioxid. Koldioxidproblematiken är en global fråga och inte liktydigt med en svensk transportfråga, som vissa politiker och debattörer försöker göra det till, säger Tomas Nilson, presschef på Motormännens Riksförbund.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!