Krav på lagändring för att stoppa rattfulla förare

I går skrev vi om en man i 50-årsåldern som i Uppland i helgen åkte fast för rattfylla två gånger på samma dygn. Samme man dömdes så sent som i maj för rattfylleri för 48:e gången. Nu ställer Motormännens Riksförbund krav för att få till en lagändring så att polisen får större befogenheter och möjligheter att stoppa notoriska rattfyllerister från att köra bil.

Efter helgens händelser i Uppland (läs mer via länken nedan) där en sedan tidigare välkänd rattfyllerist åkte fast två gånger under samma dygn för rattfylleri måste regelverket ifrågasättas. Det ska inte vara möjligt att en gripen rattfyllerist redan samma dygn kan upprepa sitt brott, anser Motormännens Riksförbund

 

– Polisen måste få större möjligheter att hindra rattfyllerister från att fortsätta köra. Lagen måste ändras så att notoriska rattfyllerister kan häktas för att inte kunna återupprepa brottet kort därefter, säger Niklas Fredriksson trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.

 

I dag döms de flesta till enbart en månads fängelse vid grovt rattfylleri. Motormännens Riksförbund anser att samhället tydligare måste markera att det handlar om ett allvarligt brott. Grova rattfyllerister bör ges längre fängelsestraff samtidigt som polisen får utökade möjligheter för att kunna ingripa mot rattfylleribrott.

 

Motormännens Riksförbund krävde redan i våras att justitieminister Beatrice Ask ska ändra lagtexten så att polisen lättare kan beslagta bilarna för alkoholpåverkade återfallsförbrytare. Förarna till dessa ”busbilar” struntar fullständigt i att körkortet är indraget och kör ändå. Att kunna beslagta bilen är ett sätt att komma åt en del av de notoriska rattfylleristerna. 

 

För att komma åt de återfallsrattfyllerister som satt i system att stjäla ”sina” bilar krävs andra åtgärder för att förhindra att de skadar övriga trafikanter med sitt destruktiva beteende. När de väl grips måste de kunna hållas kvar i häktet så att nya brott förhindras. 

 

– Om vi ska komma tillrätta med det ökande rattfylleriet måste vi våga ta problemen på allvar. Mjuka lösningar räcker inte längre, nu är det dags att ta i med hårdhandskarna. Samhällets övriga individer ska inte behöva riskera sina liv därför att lagtexterna inte är i paritet med dagens bistra verklighet.

Läs mer om helgens händelse via länken nedan.

Mannen på bilden ovan har ingenting med artikeln att göra.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr