081107-volvo-storförlust

Kris hos Volvo PV efter ny brakförlust

De svarta rubrikerna om Volvo PV avlöser varandra i snabbt tempo. I dag presenterade Ford koncernens resultat för årets tredje kvartal. Där i kan man läsa att Volvo PV gjorde en enorm förlust på nästan 3,6 miljarder kronor.

Ford presenterade i dag sin delårsrapport där man kan läsa om koncernens resultat för tredje kvartalet i år. Totalt blev det en förlust före skatt på drygt 21 miljarder kronor, ofattbara summor sett över tre månader. Ser man enbart till Volvo Personvagnars siffror under samma tidsperiod så blev det en brakförlust på 3,58 miljarder kronor före skatt. Det kan jämföras med förlustsiffrorna på 1,3 miljarder kronor under samma period förra året. Antalet producerade bilar under tredje kvartalet uppgick till 72 000 vilket är 21 000 färre än under samma period förra året. Under fjärde kvartalet i år räknar Volvo PV med att tillverka 77 000 bilar. Det är 40 000 färre än under fjärde kvartalet förra året.

Förklaringen till Volvos försämring beror enligt Ford på ”ogynnsam utveckling för produktmix och försäljningsvolym”.

Dessa dystra siffror för tredje kvartalet innebär att Volvo går back cirka 50 000 kronor per tillverkad bil. Man kan också se till den dagliga förlusten per dag som uppgår till 40 miljoner kronor. Siffror som kan få den mest optimistiska att bli pessimist. Volvo Personvagnars Olle Axelsson tror ändå att den negativa trenden kan vändas och tror att företaget kan få se vinstsiffror redan nästa år.

Ford skriver också i sin delårsrapport att Volvo PV minskar personalstyrkan med 6 000. Men det ska inte röra sig om några nya varsel utan enbart om de som tidigare aviserats.

– Det handlar inte om några ytterligare neddragningar, utan det är de som redan har aviserats, säger Volvo Personvagnars presschef Maria Bohlin till TT.

Hur det kommer att gå för Volvo PV i framtiden är alltså ovisst. Pappa Ford har själv enorma problem ekonomiskt och lär inte ha lätt för att eventuellt rädda Volvo från fritt fall. Ford har nyligen beviljats ett lån på 25 miljarder dollar från amerikanska staten, pengar som inte räcker på långa håll. De tre stora, Chrysler, Ford och GM, har därför tillsammans bett om mer pengar från amerikanska staten för att rädda den amerikanska bilindustrin. Frågan är bara om USA är intresserade av att rädda små aktörer som Volvo PV och i stället lägger fokus på de inhemska märkena. I så fall skulle detta öppna upp för en försäljning av Volvo PV, men vem kan tänkas vara intresserad av en liten biltillverkare som blöder rejält just nu? Kanske skulle det vara för att Volvo fortfarande har ett väletablerat varumärke, speciellt sett till deras profilering på säkra bilar.

Bilden är ett montage.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!