080326-krockkuddar-stjäls

Krockkuddestölderna ökar

Det har blivit allt mer vanligt att bilarnas krockkuddar stjäls. Det har jönköpingsborna fått erfara där en våg av krockkuddestölder satt igång. Bara i morse rapporterades sex nya stölder.

Jönköping verkar vara den ort som har drabbats hårdast av stöldvågen. Bara i år har ett 70-tal krockkuddar – airbags – stulits från bilar runt om i staden, oftast i villaområden under nätterna. Populäraste bilarna att bryta upp för att stjäla krockkudden är Audi, Volvo och Volkswagen.

Några vittnen finns inte, men enligt uppgifter har bilar med polska registreringsskyltar befunnit sig i närheten vid tidpunkterna för stölderna.

– Vi gör en teknisk undersökning varje gång, men vi har inte hittat någonting, berättar Jan Lagerqvist, länsvakthavande befäl på Jönköpingspolisen, till tv4nyheterna.se.

Tjuvarna tros vara specialiserade på just krockkuddar. De har kommit på en metod att demontera dessa utan att sprängladdningen utlöses samtidigt som de gör jobbet på väldigt kort tid.

– Tjuvarna vet exakt vilka bilar de ska fokusera på. De verkar ha en beställningslista med exakt årsmodell och till och med inredningsfärg. Sedan säljs krockkuddarna på marknader österut, säger trafikpolis Ruben Börjesson till teknikensvarld.se.

– Stöldvågen sprider sig uppåt i landet. Det började i Skåne och nu verkar de vara i Jönköpingstrakten, berättar han vidare.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!