Krocktest i hög fart 190 km/h

Krocktest i 190 kilometer i timmen

Har du undrat vad som skulle hända om man höjer krockhastigheten från krockinstitutet Euro NCAP:s testhastighet på 64 kilometer i timmen till tre gånger hastigheten? Det gjorde producenterna på tv-programmet Fifth Gear också.

Teamet på brittiska Fifth Gear tog sin några år gamla Ford Focus och skickade in den i väggen i 120 miles i timmen (192,3 km/h) för att se effekterna av en krock i närheten av bilens faktiska toppfart och inte den mycket lägre hastigheten som bilen en gång i tiden fick fem stjärnor för. 

 Bilen sattes fast i en vinsch med ett vridmoment motsvarande 16 stycken Bugatti Veyron eller, för de som inte talar i Bugatti-termer, 20 337 newtonmeter. 

 Testet är det snabbaste någon krocktestat en bil under kontrollerade former och smällen förebådades bli så kraftig att programmet inte vågade använda sina svindyra krockdockor. I stället installerades två mannekängdockor som fick illustrera människoroch ta emot smällen som genererar 400 G. När bilen hamnat tillräckligt nära väggen tog det inte mer än 0,068 sekunder innan bilen stannat helt. För att se resultatet, ta en titt på filmklippet här nedanför. Titta även i bildgalleriet nedan där man detaljerat kan se hur bilen bokstavligen pulveriseras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!