Krocktestbetyg direkt på rutan i USA senast 2007

Nu ska alla amerikanare bli informerade om hur bra betyg deras nya bil fått i de amerikanska kollisionstesterna. Senast den 1 september 2007 ska alla nya bilar ha klistermärken på rutan som visar betyget för eventuella köpare.

Det handlar främst om nya bilar eftersom de testas oftare. Sedan tidigare finns redan krav på att pris, information om bilen och bränsleförbrukning finns på bilen hos handlaren och nu kommer alltså även kollisionsbetyget stå med.

En del bilar, till exempel alla från Honda och GM kommer redan med den informationen till handlarna så för de blir det ingen skillnad. Men det finns ett och annat märkte till som behöver göra den ändringen nu.

- Genom att ha med betyget i den redan befintliga informationen kan konsumenterna ta viktiga beslut om bilen redan hos handlaren, säger Mike DeWine, republikan i Ohio.

Joan Claybrook, ordförande i konsumentgruppen Public Citizen tror att betyget kommer påverka köpare.

– Om en bil ha dåligt betyg kommer köparna blir oroliga för det sitter där mitt framför näsan på dem. Inte minst kommer handlarna att bli oroliga, säger Claybrook.

Både Claybrook och DeWine tror att det här på sikt kommer påverka tillverkarna att göra ännu säkrare bilar eftersom betygen kommer verkligen rakt till köparna.

Blir det ett lyckat projekt kan vi räkna med att få EuroNCAP betyg på Europeiska nybilar om bara något år.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!