060522_eco_race

KTH på 102:a plats i snålrace

I helgen avslutades Shell Eco-marathon. Vinnande ekipage blev ingenjörsstudenterna från franska Lycee La Joliverie. De lyckades köra sin prototyp 289 mil på en liter etanol.

Det blev en mittenplacering för svenska deltagarna i Shell Eco-marathon i Frankrike. 

Stark vind gjorde det svårt att nå toppresultaten och fjolårets segrare, med 380 mil på en liter, kunde inte tangeras. Årets vinnare från Lycee La Joliverie, Frankrike, klarade 289 mil med sin etanoldrivna prototyp.

KTH-studenterna med Lena Brundin som förare av bilen Agilis kom på 102:a plats av 200 startande ekipage. Ekipaget nådde 30 mil på en liter bensin.

– Vi hade naturligtvis hoppats på en bättre placering, men det var ju första gången så får vi vara nöjda. Det finns mycket att förbättra, som till exempel motor, fälgar och styrning.

Sämre gick det för Chalmers sistaårselever på ingenjörslinjen som inte fick starta. De diskvalificerades på grund av ej reglementsenligta bromsar.

Chalmers, KTH och kanske även Lunds universitet, som bevistade tävlingen, får en ny chans i nästa års upplaga av Shell Eco-marathon.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!