Kuba häver 54-årigt förbud mot bilimport

Kubas ledning har bestämt att slopa det halvsekelgamla förbudet mot bilimport. Restriktionerna kommer att lättas successivt för att modernisera bilparken.

Om du vill uppleva de svarta avgasmolnen och det öronbedövande ljudet från Kubas alla gamla amerikanare är det bäst att du skyndar dig dit. Kubas officiella dagstidning Granma rapporterar nämligen att Kubas ministerråd har fattat beslut om att häva det 54 år gamla förbudet mot import av utländska bilar.

Förbudet kommer att lättas successivt och göra det möjligt för alla medborgare att köpa vilken typ av bil som helst. Den kubanska bilhandeln kommer dock fortsättningsvis att vara statligt kontrollerad. Skatten på nya bilar väntas bli hög då skatten på nya bilar redan i dag är 100 procent.

Fri import och handel med bilar förbjöds i Kuba efter revolutionen 1959 och bilspekulanter har sedan dess tvingats anhålla om specialtillstånd hos trafikministeriet för att få köpa en bil. Så sent som 2011 tilläts kubaner köpa och sälja begagnade bilar privat.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!