Kungen avtäckte svensk miljöbil

Målsättningen är att den svenska miljöbilen Spiros ska klara närmare hundra mil på endast en liter bensin.

I fredags avtäckte Hans Majestät Konungen miljöbilsprototypen Spiros,som har tagits fram av studenter på KTH. I dag, måndag, beger sig tävlingsbilen och projektets medlemmar till Nogarobanan i Frankrike för att medverka i miljöbilstävlingen Shell Eco Marathon.

Shell Eco Marathon är en tävling som ska uppmuntra utvecklingen av miljövänliga drivkällor för motorfordon. Tävlingsfordonen ska förbruka så lite bränsle, och släppa ut så minimalt med farliga avgaser som möjligt, vid en medelhastighet på minst 25 km/h. Vad fordonet drivs av är valfritt. Endast fantasin och tekniken sätter gränserna.

Spiros tävlar i en klass där fordonen ska likna vanliga bilar och där körningen ska påminna om körning i stadstrafik. Detta innebär bland annat att bilen måste ha fyra hjul, fyrpunktsbälte och föraren måste sitta upp.

– Vi hoppas att vi kan komma längre än 810 km/l som var förra årets rekordsträcka, säger Jessika Lindberg, pressansvarig och delaktig i projektet.

Bakom projektet står 31 studenter från olika inriktningar på KTH. Studenter från institutionen för lättkonstruktion har byggt ett lättviktschassi, en monocoque, av förimpregnerad kolfiber. Institutionerna för förbränningsmotorteknik och mekatronik har konstruerat en drivlina av elhybridtyp till bilen. Den hybrida drivlinan gör det bland annat möjligt att återvinna bromsenergin vid de under loppet obligatoriska stoppen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet