080311-kvinnligt-bilval

Kvinnors bilar ger lägre utsläpp

Det visar sig att kvinnor kör bilar med lägre utsläpp i högre uträckning än män. Bilar registrerade på män släpper ut 184 gram CO2 per kilometer, medan bilar skrivna på kvinnor endast släpper ut 169 gram i genomsnitt.

Uppenbarligen gör kvinnor bättre bilval, åtminstone ur miljösynpunkt. Enligt underlagsrapporten för Bilindex, framtagen av naturvårdsverket och Vägverket gör kvinnor i genomsnitt ett miljövänligare bilval.

– Kvinnor väljer klart klimatsmartare bilar. En viktig del i arbetet med att minska bilens klimatpåverkan är alltså att tänka mer kvinnligt, säger Mattias Goldmann på Gröna Bilister.

I genomsnitt är det kvinnliga bilvalet åtta procent klimatsmartare än det manliga. Skillnaden är störst i Överkalix, där kvinnornas bilar i genomsnitt har 21 procent lägre klimatpåverkan än männens. Fördelningen går igen i 280 kommuner. I endast tio kommuner är männens bilar miljövänligare. Kvinnor kör i nästan dubbelt så hög grad särskilt bränslesnåla bilar som männen. Män kör å sin sida bränslestörstiga bilar i dubbelt så hög utsträckning som kvinnor.

– Den typiske stadsjeeps- eller monstertrucksföraren är en man, medan huvuddelen av de nya snåla miljöbilarna körs av kvinnor. Det är en könsuppdelning vi måste bryta – många fler manliga bilister måste börja tänka kvinnligt i sitt bilval, säger Mattias Goldmann.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!