Lagkrav på backkamera i USA

Det gamla lyxtillbehöret backkameran blir nu obligatoriskt i alla nytillverkade bilar för USA.

Här i Europa blir det krav på saker som antisladdsystem, växlingsindikator och däcktryckskontroll – på andra sidan har backkameran just blivit det. Alla USA-specade bilar tillverkade från och med den första maj i år måste ha utrustningen.

Kravet är ett resultat av en stämning av NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) utförd av organisationen Advocates for Highway & Auto Safety 2013. De hävdade att den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten inte gjort tillräckligt angående standardisering av bilars utrustning. 2014 fattade NHTSA beslutet om krav på backkamera – som nu alltså nu träder i kraft.

Arbetet har dock tagit tio år, hävdar Peter Kurdock på organisationen Advocates for Highway & Auto Safety i en artikel i Car and Driver.

Såväl branschorganisationer som tillverkare, bland annat Volvo, vill nu se lagkrav på ytterligare säkerhetsdetaljer i bilar i USA. Exempelvis saker som autobroms, dödavinkelnvarnare och filassistans.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!