090609-lambo-grönare Foto: Photo Guizzardi Umberto

Lamborghini satsar grönt – hybrider på väg

Lamborghini gör en storsatsning för att bli ett miljövänligare företag. Närmare 400 miljoner kronor satsas för att sänka utsläppen med 35 procent. Viktminskning, start/stopp-system och hybridlösningar är några av åtgärderna.

När Lamborghini visade sitt uppmärksammade Estoque-koncept på Parissalongen i höstas gavs en första hint om Lamborghinis miljösatsning. Lite i skymundan talade de höga Lamborghini-cheferna om att en V8-hybrid av den sportiga fyradörrarssedanen var under övervägande. Sedan dess har det blivit känt att Estoque-projektet har lagts i malpåsen och någon hybridsedan är därför inte att vänta. Men nu avslöjar Lamborghini att hybriddrift trots allt finns i företagets framtidsplaner.

Automobili Lamborghini presenterar i dagarna en omfattande åtgärdsplan som ska sänka modellprogrammets genomsnittliga utsläpp av koldioxid med 35 procent till år 2015. 35 miljoner euro, motsvarande närmare 400 miljoner kronor, investeras för att göra Lamborghini grönare. I dagsläget lägger Lamborghini merparten av resurserna på forskning kring viktminskning, effektivisering av förbränning, minskad friktion, start/stopp-system, hybridsystem och biobränslen. Enligt Lamborghini nåddes en första milstolpe redan förra året när Gallardo LP 560-4 lanserades. Den nya Gallardon var starkare och snabbare än tidigare versioner men släppte ändå ut 18 procent mindre koldioxid.

Lamborghini siktar också på att sänka utsläppen från fabriken i Sant’Agata. Genom att installera stora solceller på fabrikstaket ska utsläppen av koldioxid minskas med 30 procent redan nästa år.

Lamborghini är inte den enda italienska supersportbilstillverkaren som utvecklar miljövänlig teknik. Härom veckan avslöjades Ferraris hybridplaner sedan ritningar på olika alternativa hybridsystem avslöjats via Europeiska Patentverket.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!