101112-lambo-sesto-elemento

Lamborghini Sesto Elemento får grönt ljus

Den extremt lätta, och inte helt svaga, Lamborghini Sesto Elemento gjorde ett rökfyllt framträdande på Parissalongen. Nu sägs det att Lamborghini har bestämt sig för att sätta den avancerade kolfiberkonstruktionen i produktion.

Hur avancerad, effektstark och framåtblickande Lamborghinis konceptbil Sesto Elemento än var blev nog de flesta lite besvikna när bilen premiärvisades på bilsalongen i Paris tidigare i oktober. Vi hade ju hoppats på efterträdaren till Murcielago. Den får vi dock vänta på till Genèvesalongen i mars och under tiden får vi hålla till godo med Sesto Elemento. Och det går väl an, särskilt nu när det kommer uppgifter om att lättviktsbygget har fått klartecken för produktion.

Det är franska Auto Moto som säger sig veta att Lamborghini har gett Sesto Elemento grönt ljus för serieproduktion. Begreppet serieproduktion bör dock tas med en nypa salt, enligt Auto Moto handlar det om en produktion på inte mer än 7-10 bilar. Men det räcker för oss, bara tanken på att en bil som Sesto Elemento ska sättas ihop och sedan rulla på allmänna vägar är en trevlig sådan. Prisbilden ser inte ut att bli lika trevlig. Det talas om ett pris på cirka 2,5 miljoner euro.

Många bilar utger sig för att vara lättviktsbyggen men om det är någon som verkligen gör skäl för begreppet så är det Lamborghinis konceptbil. Nästan alla delar på konceptbilen var tillverkade i kolfiber. Monocoque-chassit och karossen var tillverkade av kolfiberförstärkt plast medan fälgarna bestod av den glaskeramiska kompositblandningen Pyrosic. Tjänstevikten låg på imponerande 999 kilo. Bakom kupéutrymmet satt en V10-motor på 5,2 liter som skickade 570 hästkrafter och 540 newtonmeter ut till alla fyra hjulen.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!