101115-lambo-aventador

Lamborghinis nästa heter Aventador – inte Jota

Alla tidigare uppgifter har pekat på att efterträdaren till Lamborghini Murciélago ska heta Jota. Nu har Lamborghinis vd Stefan Winkelmann avslöjat att namnet blir Aventador.

Lamborghini anordnade nyligen en privat visning av Murciélago-efterträdaren i Sant’Agata Bolognese för utvalda kunder. Kameror var förstås inte tillåtna men några av besökarna har berättat vad de fick höra. Den största nyheten som släpptes av Lamborghinis vd Stefan Winkelmann var att modellen inte alls ska heta Jota, vilket har varit det allmänt vedertagna namnet sedan en tid tillbaka.

Enligt några av besökarna på den hemliga visningen såg Aventador ut som en korsning mellan Reventón och Gallardo. Den uppges också ha samma motor som Reventón, det vill säga en 6,5-liters V12, dock med effekten uppskruvad till 700 hästkrafter. Den stora motorn är kopplad till en sjustegad halvautomatisk växellåda. Lamborghini har deklarerat att deras bilar ska bli lättare och Aventador ser ut att bli den första som genomgår en rejäl bantningskur. Ett nyutvecklat monocoquechassi uppges sänka vikten drygt 230 kilo jämfört med Reventón och samtidigt öka vridstyvheten med hela 70 procent. Prestandan lär bli imponerande, det talas om att 0-100 km/h ska gå på 2,9 sekunder och att toppfarten blir 430 km/h.

Läs mer

Provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!