Land Rover Electric Defender

Land Rover Defender blir eldriven

Vi har tidigare meddelat att Land Rovers långlivade Defender-modell har levt farligt, både på grund av nya avgaskrav och nya säkerhetskrav mot fotgängare. Nu kan i alla fall det det ena av dessa problem lösas – här är nämligen Defender i eldriven version.

På bilsalongen i Genève kommer två nyheter att stå i Land Rovers monter. Den ena är den nya nioväxlade automatlådan som vi tidigare kunnat berätta om. Den andra är en bil som vi känner igen, men i ett kanske något oväntat utförande – Land Rover Defender med eldrift.

Elmotorn i Electric Defender, som konceptbilen heter, levererar 94 hästkrafter, eller 70 kilowatt, beroende på vilken enhet du föredrar. Vridmomentet ligger på 330 newtonmeter, och litioum-jon-batteriet på 300 V har en kapacitet på 27 kilowattimmar. Detta ska räcka för att ge den eldrivna Defendern en räckvidd på lite drygt åtta mil. 

Vid användning offroad ska betteriet räcka till åtta timmars körning. Laddning kan ske med antingen en sju kilowatts snabbladdare eller en tre kilowatts portabel laddare. För att ladda batteriet fullt krävs då fyra respektive tio timmar. 

Electric Defender har behållit alla övriga system från sin ordinära syskonbil, däribland fyrhjulsdriftssystemet med differentialspärr. Vid testerna har Land Rover sett till den ska klara att dra ett tolv-tons fordonståg i en lutning upp till 13 procent, samt klara att korsa vatten på upp till åtta decimeters djup.

Batteriet väger 410 kg och är placerat fram, i stället för vanliga Defenders dieselmotor, och tjänstevikten ska ha ökat med 100 kg. Beroende på karosstyp väger el-Defender in på mellan 2 055 och 2 162 kg. Återuppladdning sker vid bromsning och i nedförsbackar. Upp till 80 procent av bilens kinetiska energi ska kunna tas tillvara genom återladdning, där elmotorn går i generatordrift.

Huruvida det blir någon vidare serieproduktion av Electric Defender återstår att se, bilen presenteras ju som sagt som en konceptbil. Dagens Defender har i princip varit oförändrad utseendemässigt i trettio år, sedan 1983.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!