Foto: www.richardpardon.co.uk

Land Rover Defender ger inte upp – produktionen förlängs

Att Land Rover Defender, som i olika grad av modifiering tillverkats sedan 40-talet, snart läggs ner visste vi. Men den ger inte upp utan en fight, och nu förlängs produktionen.

En av de mest klassiska terrängbilsmodellerna måste ändå Land Rover Defender räknas som. Modellserien har rötter sedan 1940-talet, och den modell som tillverkas än i dag kom ut på marknaden 1983. Men nu är snart sagan all, och Land Rover själva har börjat fira slutet av produktionen genom bland annat specialmodeller.

Men tro inte att en bil som Defender ger upp utan kamp. Även om Land Rover inte har gått ut med specifikt när produktionen i fabriken i Solihull, Storbritannien, stoppas vet vi att den ursprungliga planen var att lägga ner produktionen i alla fall innan årsskiftet. Så kommer det inte att bli, uppger nu insiderkällor. I ett första steg förlängs produktionen till februari, men en vidare förlängning ända till april nästa år diskuteras.

Orsaken till att Defender-produktionen förlängs är inte bara välvilja från Jagur Land Rover, utan en kraftigt ökad efterfrågan på bilmodellen. Under årets första halva ökade försäljningen av Defender med 29 procent, till hela 11 511 exemplar, att jämföra med helåret i fjol, då 17 781 exemplar såldes globalt. Totalt, inräknat Land Rover Series I, II, III, har Land Rover producerat över två miljoner exemplar av modellen.

En efterträdare till Defender, som ska bibehålla arvet, men ändå bli mindre råbarkad, är under utveckling. När denna kommer ut på marknaden vet vi dock inte än.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!