110801-landrover-defender

Land Rover Defender kan försvinna

Häromdagen kunde vi berätta om att Lada planerar lägga ner tillverkningen av ur-Ladan 2107, nu kan även en annan långlivad modell vara på väg bort – Land Rover överväger nämligen att lägga ner Defender.

Som vi alltså kunde berätta för några dagar sedan planerar Lada att lägga ner produktionen av sin klassiska 2107-modell, ur-Ladan. Nu framkommer uppgifter om att den inte är ensam bland de långlivade bilmodellerna om att kanske vara på väg bort. Nya uppgifter gör nämligen gällande att Land Rover överväger att lägga ner sin klassiska Defender-modell.

Dagens Defender har tillverkats i ett i princip oförändrat skick sedan 1983, men konstruktionen är i grunden betydligt äldre än så. Det som nu hotar dess överlevnad är de avgaskrav som ska införas inom Europa per 2016.

Tidigare har det sagts att två alternativ har funnits gällande Defenders framtid. Antingen att byta drivlina till en som klarar de nya avgaskraven eller att utveckla en helt nya Defender på samma plattform som exempelvis nästa Range Rover eller Land Rover Discovery. I en intervju till brittiska AutoExpress säger dock Colin Green, chef för Jaguar/Land Rovers brittiska marknad, att även ett tredje alternativ, att modellen läggs ner, övervägs. Detta trots att den fortfarande är mycket populär bland räddningsorganisationer, friluftsföretag och andra som behöver goda terrängegenskaper. 

”Ett annat alternativ  är att vi överger den delen av marknaden”, säger Green i intervjun. “Det är det alternativ vi minst gillar, eftersom vi har erbjudit service till den kundgruppen under lång tid, men det är ingen mening i att gynna kunderna om det inte kan gynna oss som företag. Vi måste gå med vinst och vi har alla tre alternativen på bordet.”

Defender hamnade i en liknande situation i USA 1996, där krav på krockkuddar gjorde att modellen slopades för den nordamerikanska marknaden. Men oavsett hur framtiden ser ut för Land Rover Defender lovar Jaguar/Land Rover att vara noggranna i besluten. “Om vi gör det fel så sabbar vi en av bilvärldens största ikoner, och i det avseendet är det ett enormt ansvar vi har”, säger Colin Green.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!