110808-ny-l-r-defender

Land Rover Defender lever till 2017

Land Rover Defenders vara eller inte vara har varit lite av en följetong. Nu rapporterar dock brittiska Autocar att dagens modell kommer att få leva vidare till åtminstone 2017.

Som vi tidigare har kunnat berätta om har de mer strikta avgaskraven som ska införas i Europa per 2016 vållat problem för Land Rovers långlivade Defendermodell. Enligt uttalanden från officiella källor inom Jaguar/Land Rover har det till och med funnits på bordet att lägga ner modellen. 

Som det nu verkar kan dock alla Defenderentusiaster andas ut, åtminstone ett tag framåt. Nya uppgifter till brittiska tidningen Autocar gör nämligen gällande att Land Rover valt att klämma ner en ny 2,2-liters dieselmotor i Defender för att få den att klara de nya kraven. Därtill kan ett kryphål i de nya reglerna, nämligen att Defender klassas som arbetsfordon, göra det möjligt att även andra motorer kan få utrymme under huven.

På bilsalongen i Frankfurt förra månaden så fick vi se konceptet Land Rover DC100, som skulle visa en eventuell ny Defender-generation att ersätta dagens (som levt sedan 1983). Tanken var att denna modell skulle presenteras redan 2015. Kanske kan det alltså bli så att en ny och en gammal Defender existerar sida vid sida.

Men det har inte bara varit avgaskrav som utgjort hot mot Defender, även nya krav på vänlighet mot fotgängare vid kollision har, enligt Land Rover, utgjort problem för modellens överlevnad. Men även här kan kanske Land Rover åberopa ett lagundantag som gör det möjligt att fortsätta tillverkningen ända till 2020.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!