100804-landrover-freelander

Land Rover Freelander 2 får snålt lyft

Tre år in på sin livscykel är Land Rover Freelander 2 redo för ett ansiktslyft. Konservativa Land Rover håller designnyheterna till ett minimum och rotar i stället runt under huven. I ett nytt snålutförande släpper Freelander inte ut mer än 158 g/km.

Precis som Nissan X-Trail är Land Rover Freelander 2 en bil som har sett ungefär likadan ut ända sedan första generationen lanserades för 13 år sedan. Och precis som Nissan X-Trail är Freelander en bil som precis har genomgått ett ansiktslyft och det är nästan lika försiktigt som Nissans. Den som är bekant med Freelander-nosen ser dock genast att det har hänt saker i fronten.

Grillen har flyttats upp så att den ligger i linje med motorhuven och är dessutom så bred att den fyller ut hela utrymmet mellan strålkastarna. Längre ned på fronten luftintaget blivit lägre men smalare och hålen runt dimljusen är numera kantiga i stället för runda. Den enda förändringen på bakstammen är att den kromlist som innefattar bakluckans handtag har sträckts ut över hela bakluckans bredd. Land Rover talar också om nya instrumentrundlar och det nya tillvalspaketet Premium Pack.

Nej, det lär inte ha varit några sena arbetskvällar på designavdelningen, motoringenjörerna har haft mer att göra. Stora saker har hänt med den PSA-besläktade 2,2-litersdieseln som numera går att få med 150 eller 190 hästkrafter. I standardutförande kopplas båda dieselalternativen till en sexväxlad manuell låda med start/stopp-system, vanlig automatlåda utan start/stopp-system finns som tillval. Den stora nyheten är att Freelander från och med årsmodell 2011 finns i en snålversion som kallas eD4. Det betyder att dieselmotorn har 150 hästkrafter, att växellådan är manuell och att bilen är framhjulsdriven. Allt detta gör Freelander 2 eD4 till den snålaste Land Rover-modellen hittills med en blandad förbrukning på 0,6 l/mil och koldioxidutsläpp på 158 g/km.

Test och provkörningar

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!