080115-land-rover-lrx

Land Rover LRX hade premiär i Detroit

I december blev Land Rover LRX officiell, först genom att bilder på bilen läckte ut, sedan genom en officiell pressrelease. Nu har bilen även genomgått sin publika premiär i Detroit.

Nya BMW X6, som också begick sin premiär på Detroitsalongen, kommer att få konkurrens i något man kan kalla nya coupé-suvklassen. Land Rover LRX är företagets nya minsting, om än bara i konceptformat. Den är 25 centimeter kortare än Freelander II, vilket gör att den ändå lirar i en mindre klass än X6. Mer naturliga konkurrenter blir i så fall nya VW Tiguan och kommande Audi Q3. Om bilen blir verklighet får framtiden visa, speciellt nu när det ser ut som att indiska Tata Motors tar över företaget. Vad Tata Motors har för planer för det klassiska engelska bilmärket kan man bara sia om…

Medan X6 och andra konkurrenter har fyra dörrar har LRX bara två. Opraktiskt kan man tänka sig men LRX är till stora delar en livsstilsbil som antagligen gör sig bäst på stadens gator, även om den inte lär göra bort sig i terrängen.

Konceptmodellen på Detroitsalongen har en hybridmotor under huven, alltså en elmotor som hjälper förbränningsmotorn och på så sätt minskar förbrukningen (30 procent lägre jämfört med motsvarande suv) och utsläppen av farliga avgaser. Förbränningsmotorn är en tvåliters turbodiesel som ska kunna köras på biodiesel. Effekten på diesel- och elmotorn har inte Land Rover uppgett.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!