100514-land-rover-hybrid

Land Rovers dieselhybrid kommer 2013

Land Rover jobbar på att bli snällare mot miljön. En Range Rover Sport med dieselhybridsystem är redan klar testkörning och om tre år kan de första hybriderna finnas på marknaden.

 Land Rover kommer att sälja sin första hybridmodell år 2013. Det säger Land Rover-chefer som brittiska CAR har varit i kontakt med. Land Rover kommer att påbörja fullskaliga tester med hybridprototyper senare i år men lanseringen av de första hybriderna är schemalagd till 2013 för att sammanfalla med premiären av nästa generation storsuvar från Land Rover.

Enligt CAR står Range Rover Sport först på tur att utrustas med hybridsystem, kort därefter blir det dags för Range Rover och Land Rover Discovery. Land Rover visar redan nu de första bilderna på en prototypbil. Bortsett från texten på bilens sida går det inte att se att det finns ett hybridsystem undertill. Det ska inte heller märkas så värst mycket på bilens egenskaper. Land Rover använder nämligen en åttastegad ZF-automatlåda som kopplas till hybridmodulen. Tillsammans är de lika stora som den konventionella växellådan, men väger 110 kilo mer. Land Rover uppges arbeta både med diesel och bensin som komplement till elmotorn. Detta för att tillfredställa både den dieselälskande europamarknaden och den bensinälskande USA-marknaden. Det mer komplicerade dieselhybridsystemet har högst prioritet.

Hybridsystemet väntas lägga på cirka 10 000 pund, 113 000 kronor, på priset. Den som har tid att vänta kan se fram emot en plug in-hybridvariant som enligt Peter Richings, utvecklingschef för hybrider på Jaguar Land Rover, ska lanseras 2015.

– Då kan man köra en Range Rover minst 30 kilometer på endast elektricitet och släppa ut mindre än 100 g/km, säger Richings till CAR.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!