Lastbil fast för fortkörning – 164 km/h i uppförsbacke

En timmerlastbil blev nyligen fångad på bild av en fartkamera, enligt boten ska föraren ha kört i 164 km/h på en väg där 80 km/h råder, dessutom i uppförsbacke.

Lastbilschauffören Henrik Larsson färdades för en tid sedan södergående från Ljusdal längs riksväg 83, han höll då samma hastighet som framförvarande lastbil när det helt plötsligt vid Skästra, strax norr om Järvsö, blixtrade från en fartkamera.

– Jag tittade ner på mätaren direkt och såg att jag körde 78 kilometer i timmen, säger Henrik Larsson till Hela Hälsingland.

Då Larsson antog att det blivit något fel med kameran blev han förvånad när det några veckor senare damp ner ett brev från polisen. Enligt boten skulle han ha kört 164 km/h på en väg med tillåten hastighet på 80 km/h, alltså mer än dubbelt så snabbt som den tillåtna hastigheten och det med en timmerlastbil i uppförsbacke.

Detta är givetvis helt orimligt då det inte går att köra så fort med en lastbil, det förstod även polisen och Henrik kunde riva boten på 4 000 kronor.

Men trots att föraren i detta fall lätt kunde bevisa att hastighetsöverträdelsen var felaktig väcker det ändå en del frågor. Hur skulle det ha sett ut om det var en personbil som fångats på bild? Då hade föraren troligtvis fått betala boten.

Trafikverkets projektledare för trafiksäkerhetskameror, Eva Lundberg, kommenterar händelsen:

– Vi tittar på åtgärder för det så det aldrig ska hända igen.

Nedan syns kameran och uppförsbacken där lastbilen fångades på bild.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!