090727-lexus-golfklassbil

Lexus ger sig in i Golfklassen

På Frankfurtsalongen om två månader ska Lexus visa upp en ny mindre modell som kommer att göra övre Golfklassen ännu tuffare än i dag. Lansering blir bort mot hösten 2010 och bilen kommer enbart att erbjudas med elhybriddrivlina.

  Det är brittiska Autocar som återigen kommer med avslöjande uppgifter, denna gång om att den japanska premiumtillverkaren Lexus på bilsalongen i Frankfurt i september ska visa upp en konceptbil kallad C-Premium (taget från C-segmentet, det vill säga Golfklassen) som är tänkt att göra livet surt för bland annat Audi A3 och BMW 1-serie. De är helt enkelt i görningen med att ta fram en mindre femdörrars hatchback som placerar sig i den troligen tuffaste bilklassen av dem alla – Golfklassen – och som är ämnad i huvudsak för Europa.

Enligt Autocars uppgifter, som de har kommit över via egna källor inom Lexus, är bilen som ska visas i Frankfurt överensstämmande procent med den färdiga bilen till 90. I Genève nästa vår visas slutresultatet och trolig lansering blir det hösten samma år. Lexus ska ha uttalat sig om att Golfklassens premiumsegment i Europa är på tok för lukrativt för att inte ge sig in i det.

Vad modellen kommer att döpas till är okänt, men rykten talar om att det kan bli bokstavsbeteckningarna BS eller CS. Enligt Autocars källor kommer bilen att enbart drivas med hjälp av en bensinmotor i kombination med en elmotor, alltså enligt samma modell som RX-serien (finns dock fortfarande med enbart bensinmotor på andra marknader). Någon diesel verkar det inte finnas planer på, vilket kanske känns aningen vågat om de önskar att modellen ska slå sig in i klassen på allvar här på vår europeiska kontinent.

Lexus nya mindre modell kommer troligtvis få ta del av samma drivlina som finns att hitta i HS 250h (bilden ovan), en modell som enbart går att köpa i USA för tillfället. Det betyder en 2,4-liters bensinmotor som med hjälp av en liten elmotor producerar totalt 187 hästkrafter. Kraften skickas till framhjulen, precis som hos HS 250h, men de båda modellerna kommer inte att dela plattform.     

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!