Lexus har X1 och Q3 i sikte – planerar liten hybridsuv

Nu ska även Lexus ge sig in i det kompakta suvsegmentet. Som en rival till Audi Q3 och BMW X1 planerar Lexus att bygga en egen variant av Toyota RAV4 och hybriddrift är en självklarhet.

Vid nästa års bilsalong i Genève kommer Lexus att premiärvisa en helt produktionsklar suv. Det handlar inte om en ny RX utan en betydligt mindre modell som ska konkurrera med Audi Q3, BMW X1 och många fler i det överfyllda segmentet av kompakta suvar och crossovers. Det avslöjar en anonym Lexus-källa som Automobilwoche varit i kontakt med.

 Lexus-chefen Kazuo Ohara har tidigare avslöjat att en konceptversion av den kommande suven ska visas upp på Tokyo-salongen i november men varken Lexus eller moderföretaget Toyota har velat kommentera saken vidare. Automobilwoche rapporterar dock att Lexus nya suv ska baseras på nya Toyota RAV4 och därmed hamna under RX storleksmässigt.

 Att den nya suven blir en hybrid är ingen vild gissning. Lexus väljer med all sannolikhet att stoppa ned hybridsystemet från IS 300h, som består av en fyrcylindrig bensinmotor på 2,5 liter och en elmotor.

 Om uppgifterna stämmer blir Lexus en av de sista tillverkarna att ge sig in i kompaktsuvsegmentet. Under 2012 ökade försäljningen i segmentet som kallas premium medium suv med 24 procent till drygt 407 000 bilar i Europa, och toppen tros inte vara nådd. Enligt analysföretaget IHS Automotive kommer försäljningen i segmentet att växa till över 500 000 bilar år 2015.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!