100715-volvo-pv-styrelse

Li Shufu Volvos nye styrelseordförande

Volvo Personvagnar vd Stephen Odell lämnar för ett nytt jobb – vd samt styrelseordförande för Ford Europa. Samtidigt meddelar Geely att man utsett ny styrelseordförande och vice styrelseordförande i Volvo – en kines respektive en svensk.

I maj dementerade Ford Motor Company uppgifterna om att Volvo Personvagnars nuvarande vd Stephen Odell är på väg till motsvarande post inom Ford Europa. Dementin var inget annat än ihålig, för i dag bekräftas det att Stephen Odell blir just ny vd för Ford Europa, samt även dess styrelseordförande.

Ford snor inte bara Stephen Odell från Volvo, även Volvos finansdirektör Stuart Rowley plockas över till Ford Europa där han får titeln finansdirektör.

De båda herrarna blir det dock kvar på sina nuvarande posten inom Volvo till dess att affären mellan Ford och kinesiska Geely är klar.

Även Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd har nyheter att meddela i dag. Förutsatt att affären blir klar kommer Geely-chefen och tillika ägare, Li Shufu (bilden ovan), att utses till styrelseordförande för Volvo Personvagnar (Volvo Car Corporation).

Som vice styrelseordförande utses comebackande Volvo-bekantingen Hans-Olov Olsson. Från år 2000 till 2005 var han vd för just Volvo Personvagnar. Hans-Olov har dessutom en varit stark bidragande orsak till att Geely har fått möjlighet att köpa Volvo.

Li Shufu är nöjd med dagens utnämningar:

– Vi har gjort betydelsefulla framsteg med att samla en ledning som kommer att utveckla Volvo Personvagnar under Geelys ägande. Dagens styrelseutnämningar understryker mitt personliga engagemang i detta kända företag.

När nu Stephen Odell lämnar kvarstår dock en viktig post att tillsätta, nämligen posten som vd. Volvo och Geely kommer att meddela ett nytt namn innan affären slutförs under – förmodligen – nuvarande kvartal. Ett hett namn i diskussionerna är Volkswagens USA-chef Stefan Jacoby.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!