080307-lightning-gt

Lightning GT – britten som klarar sig bara på el

Brittiska The Lightning Car Company har dragit skynket av sin senaste skapelse – Lightning GT – En helt och hållet eldriven sportbil med 700 hästkrafter som gör 0-100 på fyra sekunder. Nu är det roligt att vara miljövän.

Företaget med vad som mycket väl kan vara det bästa namnet någonsin på en biltillverkare, är så klassiskt brittiskt det bara kan bli. Hela företaget består i stort sett av en handfull ingenjörer och designers som själva sätter ihop bilarna för hand. Deras nya bil, Lightning GT, bryter däremot mot alla traditioner inom det brittiska bilbyggandet. Bilen är en uppvisning i det senaste inom batteriteknik och drivs helt och hållet av el. Men där slutar alla likheter med tråkmånsar som Toyota Prius. Till skillnad från Prius som bara är halvt miljövänlig släpper Lightning GT inte ut någonting alls, bortsett från gummiröken från däcken.

Bränna gummi lär Lightning GT bli expert på. Med drygt 700 hästkrafter till förfogande i en lättviktskonstruktion av aluminium, kolfiber och kevlar kommer det att gå undan. Eftersom den första bilen inte är byggd än finns det inga exakta uppgifter om vikten, en vild och ogrundad gissning kan vara dryga tonnet. Batteriet är av nano lithium titanate-typ på 36 kilowatt. The Lightning Car Company säger att en laddning tar endast tio minuter. Efter 15 000 laddningar ska batteriet vara i 85 procentigt skick. Med hjälp av bromskraftsåtervinning blir räckvidden dryga 400 kilometer.

Trots sin aura av sportighet och det faktum att den skulle kunna hänga med bilar som Porsche 911 GT3 RS eller dylikt, är Lightning GT ingen råbarkad bil avsedd endast för bankörning. Standardutrustningen kommer att inkludera låsningsfria bromsar, antisladd- och antispinnsystem, centrallås, larm, elektriska fönsterhissar och skinnklädsel. Om kunden vill är det fullt möjligt att även utrusta bilen med luftkonditionering och navigationssystem.

Kunderna bör dock vara välbärgade. Prislappen ligger preliminärt på drygt 1,8 miljoner kronor. Den första prototypen väntas bli färdig mot slutet av året. Du kan redan nu lägga in en order på en bil, till en kostnad av 90 000 kronor, utöver priset på bilen. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!