090119-Lincoln Concept C MKT

Lincoln Concept C och MKT

Lincoln C ser framåt medan MKT är en familjebil de Luxe. Hans Hedberg spanade in dem på lite närmare håll när han var på Detroitsalongen under förra veckan.

– C är vår syn på en liten Lincoln som passar 30-plussare som bor i centrala New York.

Orden är J Mays, strategisk designchef på Ford.

Utsidan liknar mest en fyra fem år gammal europeisk konceptbil, aktern ser närmast kopierad ut från tidigare Renault Mégane. Men Ford-folket är övertygade om att den amerikanska marknaden är redo för det mindre – europeiska – formatet, så länge stilen och attityden är den rätta. ”C” (bildspelet nedan) baseras på samma chassi som Ford Focus och Volvo S40. Enligt rykten kan något C-liknande komma på marknaden redan 2011. 

Interiört är det en blandning av bling-bling och strikt 1960-tal, vitt läder, krom blandat med drivvedsträpaneler. Sistnämnda precis som hos koncernkusinen Volvo S60 Concept.

– Insidan hos C är lika stor som Lincoln Continental 1961, skrockar J Mays, som avslutar med att säga att man just nu arbetar för fullt med att positionera märket DNA-mässigt.

Lincoln MKT

Ford Flex kom förra året, en crossover som mest liknar en mix av Range Rover och Mini Cooper. Ford-ägda prestigemärket Lincoln vill hänga på korståget med korsbefruktningar, nya MKT (bilden ovan) är Lincolns svar på familjebussen som tekniskt baserar sig på Taurus. Kantig och något mindre i storlek, men väsentligt snålare än traditionella stor-suvar tack vare Fords snålare Ecoboost-motorteknologi. Men, fortfarande sitter det en 3,5-liters V6-maskin med turbo under motorhuven.

– Andelen lyxbilar i segmentet ökar och Lincoln räknar vi med ska växa och bli rejält inkomstbringande till koncernen, berättar Mark Fields, chef för Ford USA.

Under 2008 sålde Lincoln 107 295 bilar, de flesta av den traditionella Town Car. Mellanmärket i amerikanska Ford-sfären, Mercury, sålde under samma period 84 021 bilar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!