Audi A6 allroad med några år på nacken. Säkert fullständig idioti i vissas ögon. Inte i Linus. Foto: Molly Hagbrand

Linus Pröjtz: Audi A6 allroad für alle!

Vår nya artikelserie bjuder på redaktions–medlemmarnas högst personliga svar på en av livets viktigaste frågor. Näst på tur är Linus Pröjtz som här och nu reder ut vilken bil du ska ha.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Marcus Engström, vår chef och allsmäktige ledare, har alltid rätt. Så är det bara. Säger han att du ska ha en Toyota Landcruiser så ska du ha en Landcruiser. För han har ju alltid rätt.

Meeeen, om han skulle ha haft lite otur när han tänkte en viss dag – typ när han skrev den där artikeln – då blir det ju fel. Så vi ber om ursäkt för hans misstag för två nummer sedan. Röksignalerna har signalerat i flera veckor nu – du ska med andra ord inte ha en Landcruiser. Nej, du ska ha en Audi A6 allroad och nu tänker jag berätta varför. Men först en helt annan historia. För någon månad sedan bjöds det på tårta på jobbet – för att fira, eller gråta – över att jag jobbat här i 20 år. Helt sjukt, jag vet. I samband med detta flöt det upp några historier till ytan, bland annat från Mikael Stjerna som förde min tävlingsinstinkt på tal. Han om någon vet att bedöma den, vi har ju spelat en hel del squash ihop. Men detta gällde något helt annat, närmare bestämt ett biltest där vi som reportrar skulle välja vår perfekta vinterbil och jag valde Audi A4 allroad med V6-diesel. En svårslagen jäkel skulle det visa sig, en testvinnare till och med. Vilket plötsligt var ett mått på min vinnarskalle, att jag hade valt testbil utifrån tanken att jag, eller min bil, skulle vinna. Men vadå, vill inte alla vinna och åka bästa bilen?

Träpaneler och ljust läder är ovanligt, de flesta är svarta inuti. Foto: Molly Hagbrand

LÄS ANDRA ”DEN HÄR SKA DU HA” HÄR!

För runt 300 000 kronor köper du dig en Audi A6 allroad som har några år på nacken och kanske 5-7 000 mil på mätaren. Inkörd och klar med andra ord. Vad får du för pengarna? En av de skönare bilarna på begagnatmarknaden skulle i alla fall jag säga.

Förvisso älskar jag att köra fullt ös, kanske lite för mycket i vissas ögon. En riktig tävlingsbil på fräscha däck och en racerbana i bra skick, det blir liksom inte bättre. Men ute på vägen är det helt andra parametrar som spelar roll. För min och familjens del är komforten viktig, men bilen måste samtidigt ha ett fast uppträdande. När förra generationen A6 allroad lanserades var det just luftfjädringens förmåga att göra bilen klockren i så många olika situationer som tilltalade mig.

1 av 2: En vinterbil värd namnet och väldigt komfortabel på alla underlag. Foto: Molly Hagbrand
2 av 2: Standardstrålkastarna var riktigt bra för sin tid. Matrix-LED fanns som tillval från 2015. Foto: Molly Hagbrand

Givetvis var, och är, formatet klockrent för mig som tvåbarnsfar. Last- och passagerarutrymme är rejält tilltaget, stolar och baksäte skönt (det sista blir ännu bättre med 4-zons klimatanläggning och sätesvärme vilket många bilar är utrustade med), ljudnivån låg och prestanda fullt tillräckliga. Väl fungerande fyrhjulsdrift – listan kan göras lång. Men framförallt är det känslan av att kunna åka till världens ände och tillbaka som attraherar. Jag vet, teknikspäckade bilar med några år på nacken kan vara tickande bomber. Men jag sticker ändå ut hakan och säger – det här är bilen du ska ha. Även du, Engström!

PROVKÖRNING: Audi A6 allroad

...eller köp någon av dessa

Cirka 200 000 kr. Foto: Linus Pröjtz

BMW 530d xDrive Touring 2010-2016

Vem kan stå emot den där dieselsexan? Silkeslen gång, grym automat och effektivitet som imponerar. Se till att den är rätt servad!

Cirka 270 000 kr. Foto: Glenn Lindberg

Audi A8 2011-2017

Alltså, det är svårt att åka skönare än i en välutrustad Audi A8. Visst, ingen kombi – men det får vi klara oss utan. Hoppas den håller!

Cirka 600 000 kr. Foto: Patrik Lindgren

Tesla Model 3 Dual Motor Long Range

Det står och väger hemma hos oss just nu. Är det dags för el? Just nu, av det som finns på marknaden – då blir det Model 3.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!