090408-begagnat-ökar

Ljusning på begagnatmarknaden

Försäljningen av begagnade bilar är på återväxt. Jämfört med förra året ökade försäljningen med fyra procent. Bilhandlarna stärker sin ställning medan privatförsäljning och import minskar.

 Jämfört med februari månad i år såldes drygt elva procent fler begagnade bilar upp till tio år gamla i mars. Jämfört med mars förra året är ökningen fyra procent, visar siffror från MRF, Motorbranschens Riksförbund. Därmed ser det ut som att den senaste tidens negativa trend på begagnatmarknaden är på väg att vända. Den totala begagnatförsäljningen i mars uppgick till 42 682 bilar, jämfört med 40 931 samma månad förra året. Ökningen gäller dock inte för hela marknaden. Bilhandlarna stärker sin ställning medan det går fortsatt trögt på privatsidan.

–   Mönstret är tydligt att bilköparna dras till bilhandeln, istället för att köpa privat. Det är inte så konstigt. Bilhandelns prisnivå på begagnat är attraktiv och inom handeln gäller även garantier och annan trygghet för konsumenten som inte finns vid privatköp, säger Tomas Ulander, bilhandelsansvarig på MRF.

Inom bilhandeln såldes 22 038 begagnade bilar i mars. Jämfört med samma månad förra året är det en ökning med 14 procent. Därmed knappar bilhandlarna in på privatförsäljningen. Under årets tre första månader har 41 047 bilar sålts privat, jämfört med 48 831 för samma period 2008, en minskning med 16 procent.

– En förklaring kan vara att privatmarknaden inte riktigt hängt med i den snabba marknadsförändring som skett prismässigt det senaste halvåret, säger Tomas Ulander.

Även importen av begagnade bilar backar. Enligt MRF ligger importvolymen i dag på ungefär hälften av den volym som rådde förra året.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!