Foto: 39967

Londons borgmästare vill förbjuda bilar vid skolor

För att minska utsläppen av avgaser i närheten av där många barn och unga befinner sig vill Londons borgmästare Sadiq Khan förbjuda biltrafik i områdena runt skolorna.

Sadiq Khan, Londons ledare sedan maj 2016, kallas ibland för stadens grönaste borgmästare någonsin. Och visst tänker han på miljön och människors hälsa ibland, även om brittiska miljöaktivister anser att han inte gör skäl för sitt smeknamn efter att ha gett grönt ljus för en expansion av London City Airport.

Hans senaste uttalande rör bilars utsläpp och deras påverkan på människor, framför allt på barn. Till The Times säger han att hälsoriskerna med dagens luftföroreningar kan jämföras med farorna kring rökning som blev en het potatis för 40-50 år sedan men som politikerna, då precis som nu, misslyckades med att vidta åtgärder mot.

Han menar att de vetenskapliga bevisen för att utsläppen från fordon är obestridliga och att politikernas ignorans till dessa gör honom förbannad.

Ett av hans förslag är alltså att förbjuda biltrafik på gator och vägar i närheten av skolor. Anledningen till Sadiq Khans förslag är den statistik som säger att tiotusentals London-barn i skolor utsätts för olagligt höga nivåer av luftföroreningar. Samma statistik säger att varje år inträffar runt 9 000 för tidiga dödsfall i London på grund av luftföroreningarna.

I stadsdelarna City of London och Camden finns redan biltrafikförbud runt vissa skolor. Sadiq Khan vill se övriga 30 stadsdelar införa motsvarande förbud.

Vad tycker du om Londons borgmästares förslag, borde även Sverige förbjuda biltrafik i närheten av skolor?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!