100521-london-buss

Londons nya dubbeldäckare

En av Londons främsta ikoner har sedan länge varit redo att bytas ut. Nu har designen för en ny dubbeldäckare spikats. Den nya dubbeldäckaren påminner om gamla Routemaster men under skalet finns den modernaste hybridtekniken.

 Londons kollektivtrafikbolag Transport for London har visat den slutgiltiga designen för en helt ny dubbeldäckarbuss som ska trafikera Londons gator. Den nya bussen som syns på bilderna är godkänd av Londons borgmästare Boris Johnson och ska sättas i trafik år 2012. När designen avtäcktes inför allmänheten berättade Johnson att han är övertygad om att den nya dubbeldäckaren kommer att bli en lika stor ikon som originalet.

Den ursprungliga dubbeldäckaren, Routemaster, har i cirka ett halvt sekel varit ett av Londons främsta kännetecken. De gamla bussarna togs ur bruk 2005 men används än i dag på vissa rutter i London, främst som turistmagneter. Den nya bussen, som ska tillverkas av Wrightbus på Nordirland, bär tydligt släktskap med originalet men är ändå en futuristisk skapelse. Stora och asymmetriska glasytor ger bussen ett unikt utseende. Hur intressanta formerna än må vara så är det tekniken som är mest revolutionerande.

Den nya dubbeldäckaren ska drivas av ett hybridsystem som gör bussen 40 procent snålare än liknande bussar med dieselmotorer och 15 procent snålare än de hybridbussar som finns i trafik redan i dag.

– Den kommer att minska utsläppen och samtidigt vara en buss som Londonborna kan vara stolta över. Jag förväntar mig att så småningom ha hundratals av dessa på Londons gator och att städer runt om i världen ska vara utom sig av avund för vår fantastiska röda ikon för 2000-talets London, sade Boris Johnson vid avtäckningen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!