110622-lotus-v8-o-minibil

Lotus bekräftar ny V8 och liten stadsbil

Den lilla sportbilstillverkaren Lotus ger upp på Toyotas V8 och utvecklar istället sin egen. Samtidigt bekräftas planerna på en liten stadsbil i stil med Aston Martins minsting Cygnet.

Brittiska Lotus har bestämt sig för att utveckla en egen 4,8 liters V8-motor som kommer leverera 570 hästkrafter. Motorn är tänkt att bland annat hamna i kommande Porsche 911 turbo-utmanaren Esprit, men kommer antagligen användas i andra framtida Lotus-modeller, enligt Auto Express.

Motorn ska inte få väga mer än 170 kilo, vilket är dryga 80 kilo lättare än den Toyota-V8 man ursprungligen tänkt använda. Den motorn återfinns annars i Lexus IS-F där den utvecklar strax över 420 hästkrafter. Anledningen att man skippar den motorn är för att den blev för dyr och tung för Lotus bilar.

Lotus V8 kommer rocka torrsumpsmörjning och ska kunna varva upp till 9000 varv i minuten. En lite mer extrem trimningsgrad kommer ge 620 hästkrafter i lite fräsigare rejsing-modeller. Lotus kommer antagligen ta bort några cylindrar till en V6 och en fyrcylindrig motor som bland annat kommer hamna i framtida Elise. Den nya motorn ska ritas och utvecklas hos Lotus i engelska Hethel.

I samma veva passar Lotus på att bekräfta planerna på en liten stadsbil. Den ska baseras på lilla Proton EMAS som vi skrivit om tidigare. 

Andra framtida Lotus-modeller är fyrdörrars-coupén Eterne och fyrsitsiga Elite. En bil som däremot läggs på is är Lotus Elan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!