101103-lotus-esprit-2013

Lotus Esprit ensam i pipelinen

Lotus imponerande uppvisning med inte mindre än fem nya konceptbilar i Paris väckte en stor fråga – hur ska de hinna bygga allt? Svaret är att de bara lägger kraft på en enda modell.

Lotus-folket måste ha tagit långledigt efter urladdningen i Paris. Lilla Lotus, som har haft för vana att lansera nya modeller i mycket lugn takt, visade helt plötsligt fem helt nya konceptbilar. Till råga på allt sades det att alla bilar skulle sättas i produktion inom en femårsperiod. Hur ska de hinna? tänkte vi och förmodligen många andra.

Nu avslöjar anonyma källor inom Lotus för brittiska Autocar att tre av de fyra nya modellerna ligger i träda. Lotus fokuserar för tillfället helt och hållet på toppmodellen Esprit som ska vara klar för lansering 2013. Esprit kommer att vara den starkaste och snabbaste modellen i Lotus framtida modellutbud förändras radikalt. Lotus vd Dany Bahar insisterar att grundaren Colin Chapmans idé om låg vikt och enkla konstruktioner ska finnas kvar även i framtiden. Lotus-koncepten som visades i Paris signalerade dock att Lotus har planer på att bli mer lyxiga för att bättre kunna utmana Porsche och Ferrari med flera.

Rykten och obekräftade uppgifter om nya Esprit har cirkulerat sedan flera år tillbaka, det har bland annat sagts att nya Esprit ska låna en dubbelturbo-V8 från BMW. Alla dessa rykten och uppgifter fick dock stryka på foten när Lotus berättade att nya Esprit får en V8 på 5,0 liter från Lexus IS-F. Esprit ska erbjudas i två utförande, i det ena med 550 hästkrafter och i det andra 620 hästkrafter. Sjustegad sekventiell låda och KERS-system ska få Esprit att skjuta iväg från 0 till 100 km/h på 3,4 sekunder och nå en toppfart på 330 km/h.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!