080302-exige-270e-trifuel

Lotus Exige 270E Tri-Fuel – mångdrickaren

Liten, lätt och snabb – tre ord som kännetecknar Lotus Exige S. Nu får bilen nytt tilläggsnamn – Tri-Fuel – och samtidigt tre nya egenskaper, den dricker nämligen metanol, etanol och bensin.

Lotus är väl den biltillverkare i världen som är mest känd för att bygga lätta bilar?! Med andra ord sparar deras bilar en hel del dyra och miljöovänliga bensindroppar jämfört med många andra sportbilstillverkare, även om man inte kan kalla deras bilar jättesnåla (Exige S 0,91 l/mil enligt EU-cykeln).

Lotus vill nu visa att de också tänker på Moder Jord och den miljödebatt som är i full gång. Därför har de med sig ett spännande koncept till bilsalongen i Genève nästa vecka. Bilen som de visar heter Exige 270E Tri-Fuel och ser mer eller mindre ut som en vanlig Exige. Det intressanta är namnet Tri-Fuel som betyder att bilen kan köras på tre olika bränslen – metanol, etanol och bensin.

Mike Kimberly, chef för Group Lotus, säger att bilindustrin i dag fokuserar för mycket på att minska CO2-utsläppen som kommer ur avgasröret vilket är alldeles för trångsynt enligt hans mening. Han vill hellre hitta en lösning som är hållbar i längden och som samtidigt inte är för dyrt för bilisterna och en av dessa lösningar menar han är syntetisk metanol som kan framställas genom väte och koldioxid som det finns en hel del av i atmosfären.

Förutom att Lotus Exige 270E Tri-Fuel är en miljövänlig sportbil så är den framför allt ruggigt snabb. Under skalet sitter en fyrcylindrig 1,8-litersmotor med beteckningen 2ZZ-GE VVTL-i. Tillsammans med en kompressor (samma som i Exige S) levererar bilen 273 hästkrafter (270 amerikanska, därav modellbeteckningen) vid 8 000 varv per minut. Maxvridet ligger på 260 newtonmeter vid 5 500 varv per minut. Om dessa siffror är med metanol, etanol eller bensin i tanken är okänt, men en sak är säker – siffrorna gör bilen ruskigt snabb – 0-96 km/h på 3,88 sekunder och en toppfart på 255 km/h. Är du intresserad av att läsa mer om denna lätta sportbil (dock med bensin i tanken), klicka då vidare på länkarna nedan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!