Lotus Exige S Roadster – snabbast någonsin

Snart är det sommar, och då kanske man vill ha en bil utan tak. Så resonerar i alla fall Lotus när de nu släpper alla fakta på Exige S i roadsterversion – den snabbaste taklösa bilen i företagets historia.

Kanske för bilmärket Lotus tankarna till snabba och lätta roadsters från förr – Lotus Seven exempelvis. Men faktum är att taklösa bilar från Lotus aldrig har varit snabbare än nu, när man lanserar Lotus Exige S i roadstertappning. Vi fick förvisso se Exige S Roadster redan på Genèvesalongen i fjol, men nu är det alltså på riktigt.

Lotus Exige-familjen består i dag av Exige S, Exige Cup och Exige Cup R. De två sistnämnda är, som hörs på namnet mer bananpassade varianter, än Exige S och nya Exige S Roadster.

Roadstern får samma motorbestyckning som vanliga Exige S, vilket innebär en kompressormatad V6-maskin på 3,5 liter, 350 hästkrafter och 400 newtonmeters vridmoment vid 4 500 varv/minut. Vikten kontra det takförsedda syskonet har dock minskat med tio kilo, och Exige S Roadster väger nu in på 1 166 kg. Accelerationen 0–100 km/h ska enligt fabriksuppgifterna gå på fyra sekunder jämnt, och toppfarten är elektroniskt begränsad till 233 km/h. En sexväxlad manuell låda är standard, och växling med paddlar kan komma ifall efterfrågan är stor nog.

Vill man inte köra med himlen som tak finns en lättvikts-sufflett som fälls fram över sittbrunnen.

Priset i hemlandet är satt till 52 900 brittiska pund, vilket motsvarar drygt 530 000 svenska kronor, och du kan beställa bilen nu.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!