100809-lotus-exos-type125

Lotus Exos T125 – Formel 1-bil för privatbruk

Den senaste modellen från Lotus är något så extremt som en Formel 1-bil för privat bruk. Lotus T125 är så nära en Formel 1-bil man kan komma som privat förare. Varför satsa på halvmesyrer när man kan få den riktiga varan?

Lotus har stora saker på gång. Det var ett tag sedan det var någon riktig fart på den brittiska, numera Malaysiaägda, sportbilstillverkaren men på Parissalongen i höst kommer det att braka loss ordentligt. I alla fall om vi ska tro Lotus själva som på förhand beskriver det som att det är en ny era som inleds. Redan nu visar Lotus sin första stora nyhet, den heter Exos T125.

Lotus Exos T125 är något så genialiskt som en Formel 1-bil anpassad för att kunna köras av en privat förare på helgens banträffar utan att behöva assistans av ett helt F1-stall. Exos T125 väger endast 650 kilo tack vare den underliggande kolfibermonocoquen, hjulupphängningarna i kolfiber och de kolfiberkeramiska bromsarna. Lotus delar ännu inte med sig av alla detaljer men vi får i alla fall veta det viktigaste. Bakom den tajta sittbrunnen finns en V8-motor på 3,5 liter från Cosworth som levererar 659 hästkrafter. Därmed når Exos T125 upp till den magiska gränsen 1 kilo per hästkraft. Växlingarna sköts naturligtvis med paddlar på den lilla ratten som också är försedd med en informationsdisplay.

Vad är då vitsen med att köpa en Lotus Exos T125 i stället för en begagnad Formel 1-bil? Lotus tycker att man ska göra det eftersom Exos T125 är så mycket mer lättskött än en riktig Formel 1-vagn. Man ska inte behöva ha ett helt stall som hjälper till att driva bilen och den behöver inte servas mer än var 450:e mil. Den som köper ett av de 25 exemplar som ska byggas får också vara med i exklusiva Exos Owners’s Club som kommer att organisera olika sammankomster för att träna upp förarnas kompetens. Det talas bland annat om träningspass med Mika Häkkinen och Jarno Trulli. Exos T125 ska monteras i engelska Norfolk, de första tio bilarna levereras till sina köpare under våren 2011. Som en extra bonus kan man även få sin bil lackerad i klassiska Lotus-färger såsom grön/gul eller helgul.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!