Foto: Hans Hedberg

Lotus kan skifta till Volvo-motorer

Lotus nya suvmodell ska baseras på en Volvo-plattform. Nu överväger man även att använda sig av svenska motorer, och trimma dem själva.

Brittiska sportbilstillverkaren Lotus ingår numera i samma koncern som Volvo och när man i dag utvecklar sin första suv kikar man på Volvos lagerhyllor.

Sedan tidigare är det klart att man kommer att basera sin suv på en Volvo-plattform även om valet mellan CMA och SPA inte är klart, eller i alla fall inte officiellt.

När det gäller kraftkällor kommer man att hålla fast vid Toyota-motorerna. Ja, så länge det går vill säga. I och med förbränningsmotorernas ovissa framtid så finns även Volvos hybriddrivlinor med i planerna liksom kommande helt eldrivna system som Polestar har fått i uppgift att utveckla.

Lotus kommer själva att trimma motorerna för att passa sin modellflora, som man gör med Toyota-motorerna i dag, hävda Autocar i en artikel.

Hybrid- och eldrivlinor passar segmentet enligt Lotus vd Jean-Marc Gales men när det gäller sportbilarna kommer förbränningsmotorn finnas kvar en längre tid, kanske i form av mildhybridsystem.

Sportbilar som hybrider är ett spår som även bland annat BMW och Subaru är inne på.

Lotus suv ska byggas i Kina för den kinesiska marknaden men man öppnar även för att sälja bilen i Storbritannien, utvecklingen av Brexit får avgöra den frågan. Bilen kan stå klar om fyra år.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!