090720-lotus-elbil

Lotus: Stadsbilen 2015

Så här kommer storstadens mikrobilar att se ut om sex år. I alla fall om man frågar Lotus som har tagit fram ett förslag på hur den framtida stadsbilen ser ut. Enligt Lotus är den eldriven, 10 cm kortare än Smart och har plats för fyra.

 Under ledning av designchefen Russell Carr har designerna på Lotus tagit fram ett förslag på hur framtidens elbil kommer att se ut. Skisserna som har tagits fram visar en liten elbil som ska kunna köras av den miljömedvetne storstadsbon år 2015. Inte helt oväntat rör det sig om en enkel och liten bil, mycket liten till och med.

Bilen på skisserna mäter inte mer än 2 600 millimeter på längden. Det är kortare än både Toyota iQ och Smart Fortwo. Ändå ska Lotus elbil ha plats för fyra åkande. Stommen i bilen utgörs av en aluminium-spaceframe med hela drivlinan placerad i golvet. Bilen ska vara avsedd endast för kortare resor och stora och tunga batterier har offrats för att sänka vikten. Lithiumjonbatterier på 10 kW ska förse elmotorn på 37 kW med den kraft som behövs. Räckvidden är aningen begränsad: 50 kilometer. Toppfarten anges till 105 km/h och bilen kan naturligtvis laddas i ett vanligt eluttag på 3,5 timmar. Lotus tänker sig dock att drivlinan ska vara flexibel. På vintern, när batteriernas kraft avtar, ska man kunna slänga in ett större batteripack. Solpaneler på taket ska ge extra kraft.

Lotus vision om den framtida stadsbilen är onekligen en minimalistisk sådan. Vikten ska hållas nere genom användning av lättviktsmaterial som aluminium och magnesium. Även inne i kupén är det avskalat. Förarmiljön utgörs av ratten, två små displayer, en uppsättning knappar till vänster och en växelväljare i form av en rattpaddel till höger. Lotus väntar sig att olika bärbara musikspelare och mobiltelefoner ska ha utvecklats så långt att mycket av bilens funktioner kan manövreras med dessa.

Kommer den att gå i produktion? Med allra största sannolikhet inte. Lotus tog fram skisserna på uppdrag av Automotive Engineer Magazine och hela arbetet gjordes på endast två veckor, en bråkdel av tiden det normalt tar att skapa en konceptbil. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!