Lynk & Co 01 en succé – slog försäljningsrekord direkt

Svenska Koenigsegg Agera RS kan stoltsera med att vara världens snabbaste bil, svenskbaserade Lynk & Co 01 kan stoltsera med att världens snabbast säljande bil. Det går bra för Sverige nu – om än med draghjälp från Kina.

I förmiddags kunde du här på teknikensvarld.se läsa om hur Volvos nya syskonmärkes första modell Lynk & Co 01 upplevs bakom ratten. Nu har vi nåtts av nyheten att just denna modell slagit till med ett smått imponerande världsrekord. Den i Sverige utvecklade ”01:an” började nyligen säljas i Kina, som är modellens primära marknad, och Geelys (som äger Lynk & Co) avsikt var att ha en förhandsförsäljning som skulle pågå i tre dagar (17-19 november). 6 000 bilar hade de reserverat för ändamålet.

De reserverade bilarna sålde slut, men inte på tre dagar. Via beställningar online och i butiker runt om i Kinas storstäder tog det inte mer än två minuter och 17 sekunder innan de 6 000 bilarna var tingade av köpsugna kineser. 6 000 sålda bilar på 137 sekunder – det är tydligen ett nytt världsrekord det.

Att det gick så oerhört snabbt att ”tömma lagret” beror sannolikt på det relativt låga priset, 158 800 yuan vilket motsvarar ungefär 200 000 kronor. För den slanten får man en bil som utvecklats i Göteborg och som innehåller väldigt mycket Volvo-teknik, något som förmodligen smäller högt i Kina, samt fri service hela bilens livslängd och en massa andra smarta tjänster.

Den ordinarie försäljningsstarten äger rum i dag, den 28 november.

Du vet väl att Lynk & Co inte kallas sig för biltillverkare utan för ”det uppkopplade och delningsbara mobilitetsvarumärket”. Visst tillverkar de bilar, men det är just uppkopplingen mot molnet (tjänster över Internet) och bildelningsfunktionerna (dela bilen med andra människor) som de slår ett extra slag för.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!