080908-m-skärpta-regler

M föreslår stenhårda utsläppsregler

Moderaterna föreslår att utsläppskraven för nya personbilar ska skärpas kraftigt. År 2020 ska ingen ny bil få dra mer än en halv liter bensin per mil och släppa ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer.

Enligt Moderaterna räcker inte EU:s föreslagna utsläppsregler. EU föreslår att nya bilar inte ska få släppa ut mer än 130 gram koldioxid per kilometer år 2012. En moderat arbetsgrupp föreslår nu i stället att kraven ska höjas till 95 gram per kilometer år 2020, samtidigt som nya bilar inte ska få dra mer en än halv liter bensin per mil. Det avslöjar Svenska Dagbladet. 

Debatten om de svenska bilarnas utsläpp blossade upp härom veckan när Europas samlade miljöföreningar, Transport & Environment (T&E) kom ut med en rapport som hävdade att nyregistrerade bilar i Sverige släppte ut mest koldioxid i Europa. T&E kom fram till att de nysålda bilarna år 2007 i genomsnitt släppte ut 180 gram koldioxid per kilometer. Den siffran fick genast hård kritik eftersom utsläpp från etanol och biogas räknades som likvärdigt med utsläpp från fossila bränslen. Enligt de mätmetoder som föreskrivs av FN:s klimatkonvention var det svenska värdet i stället 158 gram koldioxid per kilometer förra året. Det innebär att svenska bilar i stället släpper ut minst i Europa tillsammans med Portugal, Italien och Frankrike.

Moderaterna utgår dock ifrån det högre värdet och anser därmed att vi måste göra något åt situationen. Förutom kraftigt skärpta krav föreslås även ett antal nya åtgärder. Bland annat vill man sänka fordonsskatten för dieselbilar med partikelfilter, samtidigt som de som saknar filter ska få höjd skatt. Magnus Nilsson, trafikexpert på Naturskyddsföreningen, säger i en kommentar till Svd att det är väldigt hårda nypor Moderaterna vill ta i med.

– Jag är lite tagen på sängen. Det här är extremt radikalt, det handlar om väldigt kraftiga reduktioner, säger han till Svd.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!