091116-bmw 1-serie M

M-version av BMW 1-serie

BMW:s minsting 1-serie står högt upp på önskelistan hos många, speciellt coupé- och cabrioletversionerna. Men det finns en del som ratar modellen ändå eftersom det saknas en M-version av den. Det kan dock bli ändring på det snart…

Mercedes har nyligen presenterat en sportbil av rang – nya SLS AMG. På BMW:s M-division där man producerar bilar som M3, M5, X5 M och X6 M vill man inget hellre än att få chansen att utveckla en bil som åtminstone matchar SLS AMG. Så lär det dock inte bli, speciellt inte då det nu har dykt upp nya uppgifter som berättar att högsta prioritet på M-avdelningen är att ta fram en M-version av nästa generation 1-serie, en generation som bör dyka upp i mitten av 2011. Att det finns en stor gnutta sanning i de nya uppgifterna kan vi förmoda med tanke på att Teknikens Världs källor har sett en mula utanför München, en mula bestående av nuvarande 1-serie Coupé men med flera M-attribut.

Tanken med en M-version av nästa 1-serie är att fylla det lilla gap som BMW ännu inte har rotat i, nämligen i segmentet under M3:ans. En M-version av nästa 1-serie skulle så klart kunna ses som en konkurrent till Ford Focus RS, Volkswagen Golf R och Scirocco R20, men först och främst är siktet inställt på premiumkonkurrenten Audi och dess kommande generation S3.

Bakom beslutet att utveckla en M-version av 1-serie står chefen för BMW:s M-division, Kay Segler, som har med sig goda erfarenheter från sitt tidigare jobb på Mini. Där ligger han bakom bland annat Cooper S och John Cooper Works-versionen. Det är Kay Segler som ska ha sagt att prioriteten ligger på att utveckla en mer prismässigt överkomlig bil under M3.

Vad vi inte kan förvänta oss i M-versionen av 1-serie är att M3:ans V8-motor på 420 hästkrafter trycks ned i den lilla Golfklassmodellen. I stället lär det bli en vassare variant av den raka sexa på 306 hästkrafter som i dag återfinns i 135i. Enligt källor till Leftlane handlar det om en effekt på omkring 330 hästkrafter.

En annan sak vi inte kan förvänta oss är beteckningen M1.

– Namnet M1 är för oss heligt och bilen markerade en viktig vändpunkt. Den kommer inte att kallas M1, berättar Leftlanes källor.

I stället kommer den antagligen att rätt och slätt betecknas 1-serie M.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!