081111-m-skatt-miljöbilar

M vill skattebefria miljöbilar

Avskaffa fordonsskatten för de miljövänligaste personbilarna. Det föreslår moderaterna som har tillsatt en arbetsgrupp som räknar på ett nytt system med fyra års skattebefrielse för nya miljöbilar.

 Det har sedan en tid tillbaka stått klart att den så kallade miljöbilspremien avskaffas till våren. Miljöbilspremiens försvinnande har dock fått hård kritik för att den svenska etanolsatsningen riskerar att utraderas. Nu har moderaterna presenterat vad som ska komma i stället för miljöbilspremien, rapporterar Sydsvenskan. Enligt Lars Lindblad, riksdagsman från Lomma och miljöpolitisk talesman för moderaterna, finns det en stark vilja i regeringen att ersätta miljöbilspremien med avskaffad fordonsskatt för miljöbilarna.

– Med avskaffad fordonsskatt för nya miljöbilar under fyra år sänder vi en tydligare signal till alla bilköpare att de gjort ett bra miljöval, säger Lars Lindblad till Sydsvenskan.

Enligt Lars Lindblad är miljöbilspremien ett trubbigt system eftersom premien betalas ut långt efter bilköpet, det måste bli en tydligare koppling mellan bilköp och skattebefrielse. Lars Lindblad säger till Sydsvenskan att ett system med avskaffad fordonsskatt måste anpassas till nästa generations miljöbilar, som enligt honom är hybridbilar med möjlighet till uppladdning via uttag.

Enligt Sydsvenskan räknar moderaternas arbetsgrupp även på vad det skulle kosta att sänka fordonsskatten för dieselbilar med partikelrening och höja den för dieselbilar utan rening.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!