100816-mahindra-ssangyong

Mahindra jagar Ssangyong

Den indiska fordonstillverkaren Mahindra & Mahindra är på jakt efter Sydkoreas krisdrabbade Ssangyong. Efter ett antal turer har Mahindra nu utsetts till preferred bidder.

Den sydkoreanska bilkoncernen Hyundai/Kia går som tåget och plockar allt större andelar på världsmarknaden. Värre ställt är det med landsbrodern Ssangyong som går på knäna och befinner sig under konkursskydd. Men trots att Ssangyong, som är mest kända för sin udda design, dras med stora ekonomiska problem verkar det finnas stort köpintresse. Efter en dragkamp åt olika håll har Saangyong meddelat att Mahindra & Mahindra utsetts till så kallad ”preferred bidder”. 

Den indiska fordonskoncernen Mahindra & Mahindra bekräftade i förra veckan att de planerade att lägga ett bud på Ssangyong. Mahindra, som är Indiens största tillverkare av traktorer och olika arbetsfordon, uppges vara intresserade av att få tillgång till Ssangyongs personbilsteknik men även det omfattande försäljningsnätverket på 1 300 återförsäljare runt om i världen. Varken Ssangyong eller Mahindra har uttalat sig om hur mycket affären är värd men köpet ska vara genomfört i november.

Mahindra såg länge ut att få konkurrens av den fransk-japanska alliansen Renault-Nissan som har förekommit i ryktesspridningen kring Ssangyong. Renault-Nissan sades länge vara beredda att köpa 50 procent av aktierna i Ssangyong för motsvarande 4,5 miljarder kronor men nyligen meddelade bilkoncernen att man avstår från att lägga ett bud. Renault-Nissan säger sig ha sett över Ssangyongs affärsmöjligheter och beslutat att satsa på andra möjligheter för att expandera i Sydkorea. Ssangyong uppges i ett tidigare skede ha haft en lista med sex potentiella köpare, bland dessa fanns sydkoreanska Seoul Invest och indiska däck- och maskinspecialisterna Ruia Group.

Samtidigt som det stormar kring ägarstrukturen gör sig Ssangyong redo för Parissalongen dit de skicka den nya suvmodellen Korando C och en ansiktslyft version av Rexton som kommer att kallas Super Rexton.

Test och provkörningar

Ssangyong

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr