081207-usa-lån-mot

Majoritet i USA vill inte hjälpa bilindustrin

Enligt en ny opinionsundersökning vill en majoritet av det amerikanska folket inte att staten ska rädda den krisdrabbade bilindustrin. 70 procent av amerikanerna tycker att det vore orättvist mot skattebetalarna.

I helgen blev det i det närmaste klart att Chrysler, Ford och GM kommer att få 15 miljarder dollar i statliga lån. Men om man får tro en opinionsundersökning från CNN som publicerades i förra veckan är det amerikanska folket inte särkskilt positivt inställt. Av 1 100 svarande är 61 procent emot statliga lån till biltillverkarna. 70 procent tycker att det vore orättvist mot de amerikanska skattebetalarna om den misskötta bilindustrin räddas av staten. 53 procent tror inte att ett räddningspaket skulle hjälpa USA:s ekonomi i stort.

CNN genomförde i början av förra veckan 1 100 telefonintervjuer. I början av november visade undersökningar att nästan hälften av det amerikanska folket var positivt inställt till ett räddningspaket. Sedan dess har dock biltillverkarna, och dess chefer, fått massiv kritik. En av stormarna handlade om chefernas utnyttjande av kostsamma privatjet till det första mötet med kongressen. Detroit-trions chefer, Nardelli, Mulally och Wagoner fick även kritik för sin bristande argumentering.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!