Malmö är landets värsta trafikstad – hela listan

Malmö är den stad i Sverige som är värst drabbad av trafikolyckor. Det visar ny statistik från NTF, som sammanställt olycksstatistik från alla landets kommuner.

Det är NTF som tillsammans med Statoil har genomfört en undersökning av trafikolyckor i alla Sveriges 290 kommuner. Man har använt uppgifter från Transportstyrelsens nationella olycksdatabas Strada, dit polis- och sjukhus rapporterar olyckor, från kalenderåret 2012. 

Resultatet visar på en stor variation över landet. I hela 23 kommuner rapporterades inte en enda trafikolycka under året. De flesta av dessa är små kommuner, och flera återfinns i Norrland och de glesare befolkade delarna av Bergslagen. Även ökommunerna Orust och Tjörn på Västkusten var helt olycksbefriade 2012.

Sämst i landet, med hela 660 dödade eller skadade per 100 000 invånare, är Malmö – med grannstaden Helsingborg på näst sista plats i statistiken. Bäst av storstadskommunerna, de med fler än 200 000 invånare, är Uppsala där endast 107 personer per 100 000 invånare skadades eller dödades, vilket ger plats 122 på listan. Uppsala är också den enda av landets tio största kommuner som hamnar på övre halvan av listan. Stockholm kvalar in på plats 281, nia från slutet, och Göteborg på plats 235.

– Det är naturligt att kommuner med lite trafik har få olyckor i förhållande till folkmängden, säger Rickard Cosini, som är kommunikationsansvarig för NTF. 

Hela listan, på alla kommuner i bokstavsordning respektive rangordning hittar du i bildgalleriet nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet