080313-barn-utan-bälte

Många barn utan bilbälte

När polisen genomförde ökade kontroller av bältesanvändningen under en vecka i februari avslöjades drygt 4 600 bältessyndare. Även om en majoritet var förare var förvånansvärt många barn bland de bälteslösa.

De 4 664 biltrafikanter som inte hade bälte motsvarar 10,7 procent av de totalt 43 618 kontrollerade. Det är minst sagt chockerande att ungefär tio procent av de svenska bilisterna ännu inte har förstått vikten av att trä säkerhetsbältet över magen. Kommer de någonsin att göra det? Världens första säkerhetsbälte satt i ett flygplan redan 1913. Nu, nästan 100 år senare är det tydligen fortfarande inte självklart för alla att använda bälte.

Vad som är än mer upprörande är att så många barn åkte utan bilbälte. Vid polisens kontroller upptäcktes 106 barn som inte hade bilbälte på sig. Därutöver hittade polisen 631 vuxna passagerare som inte använde bilbälte. När man ändå var igång mellan den 18 och 24 februari kontrollerade polisen också nykterheten. Resultatet blev att 354 förare misstänktes för rattfylleri. Av dem hade 214 druckit alkohol och 140 intagit droger, rapporterar TT.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!