Fartkamera Foto: Ragnar Lilliestierna (original)

Många företagsbilar kör för fort

Kör du företagsbil? Då är risken stor att du kör för fort. En undersökning gjord av försäkringsbolaget Folksam visar att majoriteten av företagsbilarna fartsyndar.

Undersökningen genomfördes i våras i Storstockholm och Uppsala. Sammanlagt har 3 446 fordon från 161 företag studerats. Bland annat granskades sopbilar, budbilar, lastbilar som sköter transporter åt företag och färdtjänstfordon.

Folksam har framför allt fokuserat på vägar med låga hastighetsbegränsningar.

Det är också där de flesta av företagsbilarna kör för fort visar statistiken. På 30-vägar fartsyndade tre av fyra företagsbilar enligt Folksams undersökning.

– Hastigheterna är en av de viktigaste faktorerna för att få ner antalet skadade och döda i trafiken. Yrkestrafiken är viktig för den påverkar och sätter hastigheten för all annan trafik. Dessutom är det tung trafik vilket ökar risken för allvarliga skador, säger Emma Engström, ansvarig för Folksams studie, till TT.

Sett till hela studien överskred 53 procent av de granskade företagsbilarna hastighetsbegränsningen. Tio procent av förarna körde dessutom mer än tio kilometer i timmen för fort.

Enligt Folksams underöknng är branscherna med högst andel hastighetsöverträdelser återvinning (65 procent), paket- och bud (57 procent) samt bygg- och anläggning (55 procent).

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!