Foto: StockSnap

Många glömmer bort bilbatteriet

Att bli stående med ett urladdat batteri är aldrig kul, trots det laddar nästan hälften av svenskarna aldrig bilbatteriet.

Enligt en undersökning genomförd av fordonsbatteriteknikföretaget CTEK via CINT visar att majoriteten av svenskarna regelbundet kollar bilens oljenivå och lufttryck i däcken men inte bilbatteriets status glöms bort. Hela 45 procent av de drygt tusen tillfrågade avslöjade att de aldrig laddar bilbatteriet utan förlitar sig på att bilen sköter det hela, trots att ett bilbatteri kan tappa kraft av många anledningar; bilens elektronik, larmsystem eller – något som verkligen är aktuellt nu – minusgrader.

– Ett urladdat bilbatteri kommer aldrig lägligt. Därför är det lite oroväckande att något som kan försena eller grusa en hel bilfärd kollas och laddas så pass sällan. Bilbatteriets funktion minskar med upp till 50 procent i minusgrader. Nu när vintern är här det viktigt att komma ihåg det och att regelbundet underhålla batteriet med en batteriladdare om man vill minska risken att bli stående, säger Tony Sysjlö, marknadshef på CTEK.

Undersökningen kunde inte se några skillnader bland svenskarnas inställning till batteriladdning beroende på geografisk placering. En skåning har alltså lika dålig relation till sitt bilbatteri som en stockholmare eller norrlänning.

Nästan fyra av tio svenskar uppger att de en eller flera gånger blivit stående med batteritorsk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet