071129-olampliga-korkort

Många medicinskt olämpliga har körkort

Förra året anmälde läkare 2 044 personer som olämpliga att ha körkort. Vägverket misstänker att allt för många medicinskt olämpliga har körkort och anser att anmälningarna borde vara betydligt fler.

Enligt körkortslagens tionde kapitel och andra paragrafen är läkare skyldiga att anmäla till länsstyrelsen om läkaren vid undersökning upptäcker att en person av medicinska skäl är uppenbart olämplig att ha körkort. Under år 2006 anmälde läkare 2 044 personer till länsstyrelsen som uppenbart olämplig att ha körkort. Men anmälningarna borde vara betydligt fler. Nu har Trafikmedicinska rådet fått i uppdrag att undersöka varför så få anmäls som medicinskt olämpliga att ha körkort. 

Med tanke på att det i landet finns omkring 5,8 miljoner körkortsinnehavare, varav nästan 1,2 miljoner är äldre än 64 år, borde antalet medicinskt olämpliga förare vara betydligt högre. Antalet anmälningar per 100 000 körkortsinnehavare för hela landet var år 2006 endast 35 stycken. 

Skillnaderna är slående stora mellan de olika länen. I exempelvis Dalarnas län anmäldes 80 stycken per 100 000 körkortsinnehavare vara medicinskt olämpliga som körkortsinnehavare under förra året. Under samma period var det inga som ansågs vara medicinskt olämpliga att ha körkort i Uppsala och Blekinge län. 

Är folk verkligen så mycket friskare i Uppsala och Blekingen län än i exempelvis Dalarna?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!